2018. július 13. 15:42 - europai vándor

Nem várna tovább: hamarosan fellőné a Mars-rakétát Elon Musk

A South by Southwest konferencián jelentette be a Tesla és a SpaceX alapítója, Elon Musk, hogy 2019 közepére a Mars-rakéta készen fog állni a kilövésre.

nem_varna_tovabb_hamarosan_fellone_a_mars-raketat_elon_musk.png

A texasi Austinban megrendezett éves technológiai és kulturális fesztiválon adott interjújával Musk izgalomba hozta a világot. Elmondta, hogy az első bolygóközi hajó építése már zajlik, és valószínűsíthető, hogy már a jövő év első felében lehet vele tenni kisebb utazásokat.

Azt azonban hozzátette, lehet, hogy igazuk van azoknak, akik ezeket az elképzeléseket túlzottan is optimistának találják. Így volt ez a Falcon Heavy-vel is, amit 2013-ban terveztek útjára bocsátani, de csak idén év elején került sor a kilövésére.

A SpaceX Big Falcon rakétarendszere a remények szerint képes lesz bolygóközi közlekedésere, ezenkívül pedig teljesen újrafelhasználható lesz. Musk abban bízik, hogy ha sikerül kilőni a Mars-rakétát, mindenki számára bebizonyosodik, hogy igenis lehetséges elutazni a Marsra, a példát pedig sokan követik majd.

Elon Mask azt tervezi, hogy 2022-ig feljuttat egy rakományt a Marsra, majd rá 2 évre kiküldi az első asztronautákat is. A legvégső cél pedig az lenne, hogy emberi kolóniák letelepítésére is sor kerülhessen a vörös bolygón.

A SpaceX

A SpaceX nevét történelmi jelentőségű eredmények tették világszerte ismertté. Például, első rakétájuk, a Falcon 1, mely az első olyan folyékony-üzemanyagú rakéta volt, melynek létrehozását magántőkéből finanszírozták, és el is érte a világűrt, mégpedig 2008. szeptember 28-án.

A SpaceX volt az első magánvállalat, mely sikeresen állított Föld körüli pályára egy saját fejlesztésű magánűrhajót, a Dragont, ami 2010. december 9-én sikeresen vissza is tért a Földre. Ezenkívül a világon az első magánvállalatként küldtek űrhajót (a Dragont) Nemzetközi Űrállomáshoz 2012. május 25-én, és a SpaceX volt az első magáncég, melynek sikerült műholdat geoszinkron pályára állítani, erre 2013. december 3-án került sor.

A SpaceX a nagyszabású projektekhez felhasznált eszközök nagy részét maga fejleszti ki és gyártja - pl. a Dragon űrhajót, a Draco, valamint a Merlin és Kestrel hajtóműveket. Ennek egyrészt költséghatékonyság, másrészt minőségellenőrzés szempontjából van fontos szerepe.

spacex.jpg

A NASA 2006-ban szerződést kötött a SpaceX-szel egy Nemzetközi Űrállomást elérni képes teherűrhajó kifejlesztésére és megépítésére. A vállalatnak ez a működési rendszere lehetővé teszi, hogy a legalacsonyabb árakat kínálja az ügyfeleknek, és hogy az űripari versenytársakhoz képest sokkal gyorsabban fejlesszen ki eszközöket.

A NASA és a SpaceX között 2006-ban jött létre szerződés egy rendszer létrehozására és demonstrációs célzattal történő fellövésére a Nemzetközi Űrállomás működéséhez szükséges ellátmány biztosítása céljából. A SpaceX a szerződésben vállalt feladatoknak eleget is tett, hiszen azóta már négy alkalommal sikerült ellátmányt juttatniuk a Nemzetközi Űrállomásra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatosuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr2814111477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása