2018. szeptember 18. 18:13 - europai vándor

Aszteroida vagy meteor: Mi a különbség?

A két kifejezéssel gyakran találkozni. Mindegy, hogy a NASA híreiről van szó, vagy a nagysikerű katasztrófafilmekről, sokszor emlegetik azokat az objektumokat, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek bolygónk számára. De vajon mit takar ténylegesen az aszteroida és a meteor kifejezés? Mi a különbség a kettő között? Cikkünkben erre keressük a választ.

asteroid-3642332_640.jpg

Nem mindegy az elnevezés!

Nézzük először azt, hogy pontosan mi a különbség az aszteroida és a meteor között! A meteor tulajdonképpen egy fényjelenség, mely során az űrből a légkörbe kerülő kisebb kövek elégnek az atmoszférában. Ténylegesen nem másról van szó, mint a hullócsillagok esetében. Az említett kő, törmelék a meteorit, ami a Nap körül kering, és néha a Föld légkörébe lép. Ha ez a meteor földet is ér, akkor beszélhetünk meteoritról.

space-1728186_640.jpg

Ezekkel szemben az aszteroida vagy más néven kisbolygó olyan égitest, amely köveket, jeget, vasat tartalmaz, és gyakran a Nap körül kering. Előfordulhat az is, hogy saját holddal rendelkezik. Más a helyzet az üstökössel, ami szintén köves, jeges alapanyagú, de ez a Naprendszer külső területeiről érkezik, s a Nap közelében járva kómája és csóvája fejlődik ki. Akár tíz kilométeres mérettel is rendelkezhet, és érdekesség, hogy a ráeső fénynek mindössze négy százalékát veri vissza, tehát alig látható.

Mit tehet a NASA?

A NASA folyamatosan figyelemmel követi azokat a jelentségeket, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek bolygónk számára, sőt, többféle forgatókönyvet is felállítottak már szakemberei egy esetleges szükséghelyzetre. Ezek között az atomtámadás is szerepel, de persze csak a legutolsó elemként. Az AIDA projekt keretein belül arra is igyekeznek felkészülni a szakemberek, hogy adott helyzetben sikerüljön eltéríteni a bolygónk felé száguldó, és annak útját keresztező objektumot.

Vannak, akik szkeptikusak a témával kapcsolatban, főleg, hogy minden igyekezet ellenére is előfordul, hogy nem szerzünk tudomást egy-egy földközelbe érkező objektumról időben, mások hiszik, hogy a bolygó zsenijei és persze a mögöttük álló anyagi háttér tartják olyan fontosnak a ténylegesen használható terveket, hogy azok valóban minden részletre kiterjedően kidolgozottak legyenek.

Tény, hogy a világűr még nagyon sok feltérképezetlen területtel rendelkezik, és bőven akadnak olyan fekete foltok, amelyek hosszú évek kutatási sorozatait teszik szükségessé. A katasztrófafilmekben látható veszélyhelyzetek azonban sajnos nem kizárt, hogy néhány száz év múlva akár valósággá is válhatnak.

Címkék: Meteor Aszteroida
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatosuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr6714247901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása