2018. október 24. 16:41 - europai vándor

A Mars 2020 misszió: ismét marsjárót küldenek a Mars bolygóra!

A Marson fellelhető élet nyomairól nem csak sci-fi filmekben és bestsellerekben hallhatunk, olvashatunk, hanem a valóságban is. A NASA a terület legjobb szakértőivel már régóta azon dolgozik, hogy sikerüljön többet megtudni a Marson uralkodó viszonyokról.

a_mars_2020_misszio_ismet_marsjarot_kuldenek_a_mars_bolygora.jpg

A tudósok úgy vélik, hogy előfordulhat, a Marson tényleg létezett élet, ám valószínűleg olyan szinten, ahogyan egykoron a Földön a baktériumok. De vajon tényleg kialakult-e az élet bármilyen formája egykoron a vörös bolygón?

Mars misszió több lépésben

A Mars 2020 misszió a remények szerint minden korábbinál több kérdésre lesz majd képes választ adni. A küldetés során a marsjáró nem csak a sziklákat és a felszíni formákat fogja elemezni, hanem a levegőt és a port is.

A marsjáró mérete egy kis SUV méretével egyezik meg, és feladata többek között a minták gyűjtése lesz, amelyeket azután földi laborokban vizsgálják majd. Ennek oka nem más, mint az, hogy a bolygónkon elvégzett elemzések pontosabbak, mintha a marsjáró végezné el azokat a helyszínen.

Elemzések a Földön

A Mars misszió több lépésben valósul majd meg a tervek szerint, melynek első elemeként a marsjáró elvégzi a mintagyűjtést, majd egy másik eszköz felveszi az elraktározott kőzeteket, és a felszálló egységhez szállítja azokat.

mars-11656_640.jpg

Ez utóbbi Mars körüli pályára áll majd, és onnan gyűjti be az objektumot a megfelelő eszköz, ami végül a Földre szállítja azt. A NASA által finanszírozott Mars misszió keretein belül már 2020-ban sor kerül a minták begyűjtésére.

Oxigén nélkül nem megy

A Mars légköre elsősorban szén-dioxidot tartalmaz. Az emberi szervezet számára azonban az oxigén nélkülözhetetlen, ezért ahhoz, hogy akár csak egy ember is elutazzon a Marsra, és ott lélegezni tudjon, igen nagymennyiségű folyékony oxigénre lenne szükség. Ez a technika mai állása mellett nem megoldható az űrhajók csekély kapacitása mellett.

A marsjáró a levegő oxigéntartalmát is vizsgálni fogja kifejezetten azzal a céllal, hogy a jövőben emberek is a bolygóra léphessenek, és ott valamilyen módon akár csak egyetlen nap erejéig is, de megoldható legyen a lélegzés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az űrkutatás az elmúlt évtizedekben is hatalmasat fejlődött, és várhatóan az elkövetkező időszakban is olyan megoldásokat találnak majd a szakemberek, amelyek forradalmasíthatják az űrutazást, és javíthatják az ember más bolygókon való megtelepedésének esélyét is.

 

Címkék: Mars Marsjáró
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatosuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr4414319947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása